2019-04-17 11:41:01• hírek • Nagy Tímea

Pusztadaróc község tovább szépül: a kisebb költségvetés sem akadálya a kitűzött fejlesztési céloknak

Az elmúlt két év tartaléka és az idei költségvetés lesz elegendő mindarra, mit Pusztadaróc  község önkormányzata 2019-re előirányozott: a község tovább épül, szépül.

Gaman Mihállyal beszélgettünk az idei évre felvállalt fejlesztési tervekkel kapcsolatban. Pusztadaróc község modernizálása folytatódik, több évre előre megalapozott infrastrukturális beruházásokra készülnek. A jövőkép világos: nyugat-európai községet hozni létre, s ehhez minden szükséges előfeltételt megteremteni.

 

A járdák korszerűsítési munkálatai idén hat pusztadaróci, hat szamosdarai gyalogutat és az összes atyai utcát érintik. Az erre elkülönített összegből, amennyiben futja, ezeken kívül továbbiakat is „kezelésbe vesznek”. A beruházást saját költségekből fedezik. A járdák aszfaltozása mellett szegélyköveket raknak és az árkokat is lebetonozza a kivitelező. Az eddigiekben minden rendben haladt, egyre egységesebb az utcakép a községben. Az év második felében apróbb munkálatokra is sort kerítenek, melyet saját munkacsoport old meg, ilyenek a gyalogosátkelők rendbe rakása, a járdák szintbe hozása, kisebb hibák kijavítása, szükség szerint a beállók hídjainak megerősítése.

 

A gázellátás bevezetését három lépcsőben oldja meg a község. Első körben Pusztadarócon, a másodikban Szamosdarán és Petén, a harmadikban Atyán szeretnék létrehozni. A beruházás állami forrásból valósulna meg, jelenleg a tervek és az esettanulmány előkészítése van folyamatban. A gázellátás atyai bevezetését a falu csatornázása előzné meg, jelenleg ez az egyik legfontosabb nagy fejlesztés, mely lényegesen megkönnyítené a lakosok életét. A petei csatornahálózat megépítésének közbeszerzési eljárását még az idén ki szeretnék írni. Ez a projekt része az Apaserv vállalkozás több tízmillió eurós Szatmár megyei beruházásának.

 

Az önkormányzat, s élén Gaman Mihály polgármester nem csak a hosszú távú tervekkel, a messzi jövővel foglalkozik, hanem a község mindennapi életével egyaránt.

 

A pusztadaróci óvoda egy új játszótérrel lett gazdagabb, a kivitel átvételét hamarosan nyélbe ütik. A Pusztadaróci Általános Iskola és a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség jelentős segítséget nyújtott a pályázatírásban, melynek köszönhetően a helybeli gyermekek egy korszerű játszótéren élvezhetik ezentúl az ovis napjaikat. A további, kisebb helyi megvalósítások között helyet kapott a polgármesteri hivatal udvarán a faraktár felújítása, valamint egy tároló épület építése a munkagépek és az alapanyagok számára. A sportcsarnokban, az oktatási intézményekben és a kultúrotthonokban is lesz némi tatarozás.

 

Újdonság a megyében: Pusztadaróc volt az egyike annak az öt Szatmár megyei településnek, melyeknek sikerült egyenként több ezer eurós uniós támogatást nyernie a WiFi4EU pályázatán. Ebből az összegből épülhet ki a község településeinek központi részein ingyenes, mindenki számára elérhető internetszolgáltatás. Ennek havi díját a polgármesteri hivatal saját forrásból állja, a rendszer kiépítését valósítják meg a nyert summából. Pusztadarócon a központi park és a sportcsarnok, valamint az Ember Géza-kúria környékén csatlakozhatnak a hálózatra, Atyában és Petén a kultúrotthon és az óvoda környezetében, Szamosdarán pedig a futball pálya, a központi park és az iskola körül találnak grátisz „jelre” az internetezni vágyók.

 

A 2019-es költségvetés 770 ezer lejjel kevesebb a 2018-as büdzsének. Az önkormányzatnak 2017-ben és 2018-ban sikerült összesen 1,4 millió lejt spórolnia, mellyel az idei, kissé szegényes zsebüket kiegészítették, így vágtak neki a nagyszabású terveknek. A gondos tervezés és számítás meghozta gyümölcsét, Pusztadaróc községe nem mondott le semmiről a kisebb költségvetés ellenére sem!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: